top of page
Warmtepomp.png

Warmtepompen

Er bestaan verschillende typen warmtepompen, waaronder hybride-, gasabsorptie-, en volledig elektrische warmtepompen. Deze worden in de woningbouw en de utiliteitsbouw gebruikt en zowel in de nieuwbouw als in de bestaande bouw.

Een warmtepomp verwarmt uw huis en kan zorgen voor warm (tap) water. Door gebruik te maken van “gratis” warmte uit uw omgeving heeft een warmtepomp een hoog rendement (COP) en is daardoor een duurzame energie systeem. Een warmtepomp kan hiervoor gebruik maken van de warmte uit de lucht, bodem of grondwater . Een warmtepomp is een goed alternatief naast of in plaats van  de traditionele gas-ketel of stadswarmte.Hieronder wordt kort toegelicht welke typen warmtepompen er beschikbaar zijn.

Hybride warmtepomp

Een hybride systeem omdat elektriciteit en gas samen werken. Deze warmtepomp wordt naast een bestaande gasketel geplaatst. Het grootste gedeelte van het jaar draait de Hybride warmtepomp voor de verwarming van het huis. Indien nodig springt de ketel bij.  Dit kan gebeuren als het buiten heel koud is of als u snel wil opwarmen. Heeft u net een nieuwe gasketel of één die nog lang niet is afgeschreven dan is dit type warmtepomp iets voor u.

Elektrische warmtepomp

Heeft u een woning of gebouw die volledig van het gas af kan of wilt u een warmtepomp, dan hebben zijn drie type warmtepompen. Deze kunnen de traditionele gasketel volledig vervangen. Ze kunnen dus zowel verwarmen, koelen en  warm water maken voor o.a. uw douche (tapwater).

De lucht/water warmtepomp is voor de woningbouw. Deze haalt dus net als de hybride warmtepomp zijn warmte uit de buitenlucht. Daarnaast heb je de warmtepompen die hun warmte uit de bodem. Deze worden dus aangesloten op een bodemsysteem. Dit type is er voor de woning bouw en voor grote woningen en utiliteit.

Gasabsorptie warmtepomp

Een gasabsorptiewarmtepomp is met name geschikt in de bestaande bouw waar veel gas wordt verbruikt. Deze warmtepomp haalt zijn warmte uit de buitenlucht of uit de grond.  Deze warmtepomp komt goed tot zijn recht in utiliteitspanden, zwembaden, appartementen complexen e.d.

Bent u geïnteresseerd ?

bottom of page